wtorek, 22 listopada 2011

Gofry

Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • mąka
  • 2 jajka 
  • cukier waniliowy
Margarynę z cukrem rozpuścić w wysokim garnku (nie gotować) dolać zimne mleko i wodę. Natychmiast ostygnie na tyle, żeby bez obawy dodać jajka. Mikserem (najlepiej, bo nie ma wtedy problemu z grudkami) mieszać wszystko dodając mąkę. Można zamiast wody dać drugą szklankę mleka, ale z wodą wychodzą bardziej chrupiące. Jeśli po upieczeniu ułożysz każdy osobno, nie na płasko na talerzu, ale oparty o coś tak żeby z obu stron miały dostęp powietrza aż ostygną - pozostaną chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz