wtorek, 22 listopada 2011

Ciasto: Babka błyskawiczna

Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 szkl maki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • kostka masła
Cukier i jajka dobrze rozmieszać, dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz aromat. Wlać roztopione, trochę ostudzone masło do wysmarowanej masłem i tartą bułką foremki. Następnie dołożyć pozostałe składniki. Piec przez ok. pół godziny w temp. 190-200°C. Można do formy wlać 3/4 ciasta a do pozostałej ćwiartki dodać łyżkę kakao. To ciemne ciasto wylać na wierzch - będzie babka marmurkowa. Można dodać zapach pomarańczowy i trochę skórki pomarańczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz