niedziela, 23 października 2011

Zupa fasolowa z fasolki konserwowej

  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka białej fasolki konserwowej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa w płynie Maggi
  • majeranek
  • sól, pieprz
 Do garnka wlewamy ok. 3 litry  wody, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Obrane ziemniaki i marchewkę  wrzucamy do gotującego się bulionu. Miękkie warzywa wyciągamy , lekko studzimy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy całość wraz z białą fasolką konserwową. Całość  zagotować.
Do roztopionego na patelni masła dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy i chwilkę smażymy. Następnie dodajemy 1/3 szklanki zimnej wody mieszamy i wlewamy do gotującej się zupy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi i majeranek.Przyprawiamy  solą i pieprzem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz