czwartek, 20 października 2011

Udka faszerowane

1 kg udek z kurczaka
0,5 kg mięsa mielonego
30 dag pieczarek
przyprawa do kurczaka pieczonego
4 łyżki oleju
1/4 kostki margaryny
3 łyżki bułki tartej
1 bułka czerstwa
1-2 jajka
sól, pieprz

W udkach usuwamy kości w taki sposób iż naciągamy ścięgna od grubszej części udka, zluzować mięso i je ściągnąć.Następnie je myjemy i osuszamy. Posypujemy je przyprawą do kurczaka i polewamy 2 łyżkami oleju. Pozostawiamy je tak na parę godzin.
Farsz: Mięso mielone skręcamy, dodajemy namoczoną bułkę, jajka, sól i pieprz, oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Jeżeli trzeba to dodajemy bułkę tartą.
Tak przygotowanym farszem wypychamy udka. Posypujemy je przyprawą. Układamy na blaszce i pieczemy około godzinę w temp. 180-200"C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz